Lite fakta om Örskär
Örskär är en liten ö som är ca 2,5×2,5 km i stor. Ca 70% av ön är naturreservat. Resten av ön, framför allt på öst och nordsidan så finns en del sommarstugor och en av Sveriges äldsta nu fungerade fyrar. Vid fyren fanns tidigare en militärförläggning men som numera är ett vandrarhem som drivs av ett syskonpar.
Fågellivet, blommor och det vackra skärgårdslandskapet är det som är mest utmärkande för ön.
Det ska finnas 18 olika orkidéer och den sällsynta Gölgrodan
Våran reseberättelse
Resan började egentligen den 10 januari när jag bokade rum för två nätter på vandrarhemmet vid Örskär. 10 platser bokade jag. Nu började arbetet med att få ihop 10 st som ville åka på fototur. Det jobbet var inte svårt eftersom vi varit där förut och de flesta som var med då ville vara med den här gången också. Veckan innan resan så skulle det bl.a bestämmas vad vi skulle äta.
Gänget som åkte dit var Maria, Anna, Suzanne, Annika, Kenneth, Lars-Åke, Per, Staffan, Erik och Micke
På morgonen den 27 maj åkte ett gäng från Borlänge och ett gäng från Falun och vi sammanstrålade på en pizzeria vid Skärplinge för lunch. Sedan åkte vi gemensamt till Öregrund och vidare med färja över till Gräsö.
På yttersta spetsen på Gräsö parkerade vi bilarna och väntade in båten som skulle skjutsa oss ut till Örskär.
Örskär är bilfritt och vi fick ta oss från båtplatsen till vandrarhem till fots med lånade kärror för bagaget. Väl framme så installerade vi oss. Huset bestod av två rum och ett kök. De fyra tjejerna fick ett rum och killarna fick det andra. Fotande började meddetsamma. Vi hade tur att komma precis när orkidén Adam och Eva blommade.
Det såg ganska kul ut när i stort sett alla låg på magen och fotade orkidéer.
Lars-Åke hade tagit korv och bröd med sig som vi grillade på kvällen. Kvällen blev som vanlig mycket fotosnack. Man lär sig mycket bara av att diskutera foto.
Det blåste ganska kraftigt och på natten gick Per och jag ut för att fota blåsvädret och vågorna mot klipporna. Vi hade tur att solen bröt igenom en kortstund.
Senare på förmiddagen så började det regn som väderprognosen hade lovat.
Vid 13-tiden så samlade vi ihop gänget för en gemensam lunch.
Efter lunch så väntade en guidad tur på fyren. Först ville guiden visa oss Smhi:s väderstation som ligger bredvid fyren, sen bar det upp till toppen på fyren.
Tur var att det inte var några trappor utan det var en gång i cement hela vägen till toppen.
En liten titt på utsikten på vägen upp skadade inte.
Väl där så väntade en bedårande utsikt trots regnet.
När guidade turen var klar så hade också regnet börjat att avta och vi fick en fin eftermiddag utan regn. Efter guidningen så gick vi åt olika håll för att fota.
Ett gäng fortsatta att fota blommor och den vackra skogen.
Ett annat gäng tog sig ann landskapet vid kusten.
Ett tredje gäng togs sig till de ställena där gölgrodan fanns och där blev det även lite fågelfotografering för det gänget.
På kvällen samlades vi och åt. Var och en hade egen mat med sig. Mycket fotosnack även denna kväll.
Nästa morgon gav sig några iväg tidigt för att fota fåglar men det blåsta ganska kraftigt så det blev svårt att fota fåglar.
Senare på förmiddagen gick merparten iväg för att fota några av de orkidéer som fanns. Tyvärr var det bara Adam och Eva plus Nästrot som blommade.
Men vi såg ett flertal sorter som förmodligen slog ut i blom bara 1-2 veckor efter att vi varit där.
Vid 2-tiden väntade hemfärd och väl i land så åkte vi för att äta en gemensam lunch i Östhammar sedan skildes vi åt och alla åkte hem till sig. Hela resan blev mycket lyckad och alla åkte nöjde därifrån.
Fotoklubb Fornby gm Micke Wiklund